dimarts, 23 de juny del 2015

Tema 2: Serveix l'educació actual?

Què vull explicar?


Trobo que el sistema educatiu que existeix en l'actualitat no satisfà les necessitats ni dels estudiants ni de la societat. Els estudiants hi perden el temps, ja que el temps i l'esforç invertit no es veu recompensat més tard, i la societat tampoc recupera els recursos invertits aprofitant els coneixements i habilitats que aquests estudiants han adquirit.

Què m'ho fa pensar?


Els resultats que jo i altres persones que conec hem obtingut gràcies a les nostres titulacions són força pobres en relació amb el temps i l'esforç invertit. Crec que ningú esperaria que estudiar durant tants anys donés com a resultat no trobar feina, trobar feines temporals o trobar feines amb molt poca projecció professional.

Què en penso?


Els estudiants estan obtenint un profit molt pobre del seu esforç per dues raons principals:

El sistema educatiu no prepara adequadament als estudiants per progressar durant la seva etapa posterior
No hi ha un teixit social i econòmic prou fort per aprofitar i donar oportunitats a tota aquesta gent tan formada

Crec que el sistema educatiu no prepara adequadament als estudiants perquè promou una fita molt diferent a les que una persona es pot trobar a la vida real. A la vida real no hi ha exàmens com els de l'escola, en els quals simplement cal reproduir la lliçó donada, sinó que cal convèncer persones sobre els nostres punts de vista, cal resoldre problemes, cal millorar resultats, entre d'altres coses.

D'altra banda, les lliçons impartides estan extremadament compartimentades. Un estudiant cursa assignatures i després no acostuma a aplicar aquests coneixements en contextos diferents. A la vida real, el coneixement és més multidisciplinari, i cal tenir en compte tot allò que pugui oferir resultats positius.
Resumint aquest punt, estudiar lliçons i aprovar exàmens és molt diferent a vendre productes, serveis o idees, resoldre problemes i obtenir resultats que aportin una satisfacció real.

Però no tot és culpa de l'educació, una magnífica educació no ho pot resoldre tot, per descomptat. Quan no hi havia crisi, el sistema educatiu era el mateix, i no se'l pot culpar de l'alta taxa d'atur. Els estudiants han de poder obtenir oportunitats de posar en pràctica i millorar tot allò que han après abans, i això s'aconsegueix, en gran mesura, si existeixen organitzacions (empreses, govern, organitzacions, etc) que funcionen correctament i generen aquestes oportunitats.

Què es podria fer?


Des del punt de vista de l'educació, aquesta hauria de combinar lliçons i exàmens amb projectes "reals" amb fites "reals" com la resolució d'algun problema o la fabricació d'algun producte, on es requeriria aplicar i combinar coneixements estudiats prèviament.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada