dimarts, 7 de juliol del 2015

Tema 4: Ja és bo tenir tants emprenedors?

Què vull explicar?


Que, tot i que crec que l'emprenedoria té una funció molt estimulant i creativa, no crec que sigui un bon símptoma que hagi molts emprenedors.

Què m'ho fa pensar?


Als països més avançats, hi ha menys percentatge de població activa treballant per compte propi. Segons un estudi de la OCDE, un 6,7% a Noruega, el 7,5% als Estats Units (el pais de Silicon Valley) i el 8,6% a França. Quan millor és la noció de desenvolupament que tenim d'un pais, més baix és aquest percentatge, en aquest cas Noruega. I qui hauria de dir que a França hi hagués més emprenedors que als Estats Units?

Pel contrari, aquest percentatge és del 75,4% a Bangladesh, un pais conegut per la seva manca de desenvolupament i pels seus baixissims salaris en el
sector tèxtil (al voltant dels 40 euros si hi arriben).  

Què en penso?


Malgrat els dubtes exposats, soc una persona que hi creu molt en l'emprenedoria, ja que crec que treballant per compte propi un es pot permetre actuar en base als seus valors més genuins, posar en qüestió allò que està establert i millorar-ho significativament. I no només això, sinó que també crec que els emprenedors pateixen menys discriminació que aquells que busquen feina, ja que el que compta d'un emprenedor és principalment el producte o servei que ofereix, i no el seu origen i la seva trajectòria. 

No obstant això, l'emprenedoria només és útil quan les persones que ho són tenen realment vocació de ser-ho. No tothom té la intenció de ser genuí ni de qüestionar o inventar res, i crec que hi ha molta gent així. Quan hi ha molts emprenedors, molts d'ells ho solen ser per necessitat. Preferirien treballar dins una organització, amb unes tasques ja programades i en condicions de certa seguretat econòmica, però no les troben pas.

Si hi ha molts emprenedors, molts d'aquests intenten subsistir com poden i només uns pocs tenen la vocació de crear projectes personals. Per això als paï
sos pobres, on hi ha menys oportunitats, hi ha tants emprenedors.

Què es podria fer?

Un pais que vol ser avançat a de tenir pocs emprenedors, i aquests pocs que hi hagin han de tenir una vocació molt forta per ser-ho i han de comptar amb un suport important (incubadores, xarxes de finançament, mitjans per trobar socis o clients, etc).

Bàsicament, pocs emprenedors, que ho siguin voluntàriament, i amb projectes de molta qualitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada