dimarts, 18 d’agost del 2015

Tema 10: Perquè crec que buscar feina no és una feina, sinó més aviat és emprendre?

Què vull explicar?

Molt sovint, es diu que buscar feina és una feina. Per la meva experiència buscant feina, emprenent i ocupant un lloc de feina, puc dir que buscar feina és més semblant a emprendre que no pas a tenir un lloc de feina. 

Què m'ho fa pensar?

Quan busquem feina:

  • El nostre cap som nosaltres. Nosaltres hem de dirigir-nos, fer-nos treballar, establir per on ha d'anar la feina que fem, saber si ho estem fent bé i dir-nos què hem de fer
  • Per tenir éxit, la nostra activitat ha d'acabar amb una venda aconseguida, ser contractat per una empresa. Això requereix explicar molt bé el producte, nosaltres mateixos, amb currículums, cartes de motivació, cartes de recomanació, etc. buscar el client potencial i sortir a vendre-li el nostre producte
  • Si no hi ha venda, no hi ha ingressos
Podem veure que, quan tenim un lloc de feina, no decidim quan ni quant treballar, què fer, cap a on orientar la nostra activitat i recursos. En la majoria de feines tampoc venem res, no elaborem presentacions de producte ni perseguim possibles clients i, per suposat, s'obtenen ingressos pel temps dedicat a l'activitat i no per les vendes fetes.
Hi poden haver exepcions, com la posició de directiu o la de comercial, que si que tenen algunes funcions pròpies d'un emprenedor.

Què en penso?


Tal i com està el mercat laboral, amb molt d'atur encara i moltes feines temporals, moltes persones hauran de passar força temps buscant feina o emprenent i creant la seva pròpia ocupació.

Fins i tot aquelles persones que no tenen pensat emprendre, sinó que volen treballar per compte aliè, hauran de desenvolupar "habilitats emprenedores", com les d'aprendre a dirigir-se a ells mateixos, vendre's, oferir-se a possibles clients, fer networking i tenir un matalàs per anar tirant mentre no es "vengui el producte".

Molts sempre havíem pensat que no hauríem de fer res d'això per poder guanyar-nos la vida, però ara en certa manera ens hi veiem abocats.

Què es podria fer?

Sembla que caldrà extendre l'aprenentatge d'habilitats emprenedores a tothom. Qui més qui menys haurà d'aprendre a dirigir activitats i plans, a desenvolupar i vendre un producte, a teixir xarxes de contactes i segurament també una mica de comptabilitat.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada