dimarts, 22 de setembre del 2015

Tema 15: Com entenc el 27S?

Aquest diumenge tenim eleccions a cada nostra i m'ha semblat interessant dedicar aquesta setmana a oferir-ne una opinió. 

Aquests últims dies hi ha hagut moltes opinions i declaracions creuades sobre la independència de Catalunya, el tema estrella de la campanya. L'ambient està tan carregat que faré un exercici d'opinió resumida i a fons del tema. 


1. Crec que no estem decidint l'estatus polític de Catalunya, estem decidint quin és l'estatus polític amb el qual ens identifiquem. En funció d'aquest resultat, es podrà fer política d'una manera o d'una altra, atesa la legitimitat i el pes al Parlament de cadascú. 

Això ho dic perquè s'està parlant molt de les conseqüències de la independència, com la sortida de la UE, del euro, de possibles "corralitos", del Barça sense Lliga, etc. Primer s'hauria de reconèixer la independència, i per això encara hi ha passos per fer, alguns força difícils. Aquestes eleccions serien en tot cas un primer pas.

2. Respecte l'encaix de Catalunya dins l'Estat, no puc dir que els partits estatals siguin exemple de consideració, elegància, generositat i bona fe amb Catalunya. Certament, tenen la clau de tot, tenen els diners, tenen el reconeixement i l'estatu quo de part seva. Ens pot no agradar la seva actitut, però a ells ja els hi pot anar bé, se'n poden sortir. 

3. El següent pas després de les eleccions és fer política. Des de l'autogovern de Catalunya tenim un poder força limitat. A més de reclamar més poder per decidir el nostre futur, també podríem pensar com aprofitar millor els poders que tenim. Vull pensar que entre la crisi econòmica i el procés sobiranista, la gent és més conscient de la importància de participar en la vida política i de construir-se un criteri més ampli sobre les coses que passen i les coses que es diuen.




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada