dimarts, 10 de novembre del 2015

Tema 22: Renda bàsica? És viable? És bona idea? És necessari?

Si no hi ha renda bàsica, sempre es pot fer un espectacle com el de Full Monty
Últimament es parla molt de la instauració d'una renda bàsica universal. L'ha proposada Podemos i també l'està contemplant el PSOE. També en parla l'economista Santiago Niño Becerra, que diu que aquesta és l'única manera de poder fer front a l'atur estructural que ha vingut per quedar-se.

Segons la Viquipèdia i la Xarxa Renda Bàsica, la renda bàsica és un ingrés que l'Estat paga a cada membre de ple dret de la societat sense condicions, ja que no es té en compte si la persona està intentant trobar feina remunerada, si té patrimoni i rendes amb les quals mantenir-se o si conviu amb persones que la poden mantenir.

La proposta de la renda bàsica té pinta de que serà molt polèmica, ja que si es porta a terme tenint en compte la definició anterior, pot comportar un augment important de la despesa pública i un canvi profund en els incentius de les persones per treballar.

El primer problema és la viabilitat econòmica de la proposta. Quanta gent es beneficiarà d'aquesta renda? Quant en rebran? Quant costarà en total? Cal tenir present que continua havent-hi moltíssima pressió per a que l'Estat redueixi la despesa pública i que ja està costant pagar les pensions de jubilació (diuen que s'està fent servir la guardiola de la Seguretat Social per poder pagar-les). A més, sembla que cada cop és més díficil demanar més esforç fiscal als més rics i a les grans empreses, que poden moure la seva residència cap allà on més els hi convingui i fer pràctiques d'enginyeria fiscal. Se'm fa díficil saber d'on sortirien els diners per sostenir aquesta proposta.

El segon problema és si la renda bàsica és una bona idea. És fàcil pensar que, si les persones poden obtenir ingressos sense haver de treballar, perquè es molestarien en treballar per obtenir ingressos? Sembla probable que molta gent que actualment treballa ho deixés de fer si pugués mantenir-se sense seguir treballant. Per tant, com es sustenta un pais si la gent no treballa? D'altra banda, si menys gent treballa i rep la renda bàsica, d'on surt la recaptació per pagar aquesta renda? I si la gent que només treballa per diners ho deixa de fer, on trobaran els empresaris gent a la qual contractar?

També veig un tercer problema. Ja s'acostumarà la gent que no pot entrar al mercat laboral i que rep la renda bàsica a aquesta situació? No treballar està molt bé quan és durant un temps limitat i un sap què fer de la seva vida sense ocupar un lloc de treball, però molta gent sempre ha suposat que dedicaria part del seu temps a treballar, i si no ho fan, què faran diàriament? què explicaran als altres que fan? Al cap i a la fi, diuen que el treball dignifica i, a més, allò que fem en certa manera marca la nostra personalitat.


Conclusió

Per poder pagar aquesta mesura, sembla que caldrà un esforç redistributiu que no sembla marcar tendència a l'economia mundial, ja que la renda bàsica és un recurs car que pot restar "competitivitat" al pais que l'apliqui.

També sembla que, quant més elevada sigui aquesta renda, menys incentius tindran els treballadors per mantenir una feina que els resulti dura i desagradable.

Tenint en compte tot això, veig viable la renda bàsica només si la seva quantia és relativament baixa, que permeti subsistir i viure amb dignitat, però no molt més. D'aquesta manera el cost de la mesura serà més baix i assumible i les persones seguiran tenint incentius per esforçar-se més, treballar i fer viable la mesura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada