dimarts, 17 de novembre del 2015

Tema 23: Apunts sobre els atemptats de Paris

Aquesta setmana tractaré la meva entrada sobre el fet més impactant dels últims dies, els atemptats de Paris. Aprofitaré el tema per fer un exercici de posar en ordre tot el que entenc, tot el que he sentit i tot el que crec sobre el que està passant. Faré un repàs dels anàlisis i opinions més escoltats, començant pels atemptats mateixos, seguint pel tema de la multiculturalitat i la integració i acabant amb la polèmica pel tractament dels morts en uns llocs i en uns altres.

Atemptats

Se'ns diu sovint que els atemptats són obra de ciutadans europeus, d'origen musulmà, fanatitzats gràcies a la manca d'oportunitats, d'expectatives i de discriminació que pateixen aquí. Són persones que han nascut aquí, però que no se senten ni d'aquí ni d'on provenen els seus pares o avis. Molts veuen en el projecte de ISIS una manera de ser algú i de formar part d'un projecte en expansió i que té lloc per a ells.





Aquestes persones s'han animat a participar en aquest projecte gràcies a l'èxit obtingut a Orient Pròxim. Aquest éxit és la causa de la inestabilitat que existeix en aquella regió, primer amb la caiguda de Saddam Hussein i després amb les revolucions àrabs que han fet caure altres régims. Hi ha un buit de poder que organitzacions com aquesta estan sabent ocupar. Potser les dictadures eren mals menors en aquests paisos i ara ens trobem amb una cosa pitjor encara. 


Així doncs, s'ajunten la falta d'expectatives a Occident amb l'auge d'un moviment que convida a totes aquestes persones excloses a participar activament en aquest, creant la reacció violenta que hem vist. Aquestes persones, quan tornen a casa, són un enemic invisible, que apareix de sobte i intenta fer el mal més gran possible. Si se surten amb la seva sovint poden fer que la nostra sigui una societat espantada, paranoica i policial, on tot és controlat i vigilat. 

Multiculturalitat i integració

Serà inevitable que creixi el rebuig cap a la població musulmana. Ja portem uns anys veien aquest fenòmen, que va creixent acció rere acció de l'ISIS. Rebutjar públicament als musulmans encara queda fora de la correcció política, encara està mal vist en molts cercles, però ja se sent un rumrum en molts altres cercles.

Es diu que els musulmans tenen una mentalitat que xoca frontalment amb el model de societat que hem construit, que no estan disposats a acceptar aquest model i que intentaran imposar el seu món gràcies al seu increment demogràfic.

Es diu que allà on hi ha més concentració de població musulmana, especialment àrab, és on més problemes socials es detecten i on més gihadisme hi ha, com els barris perifèrics de les ciutats franceses i belgues. Això indicaria que la integració d'aquesta població està fracassant i que la multiculturalitat porta a societats molt diferents entre elles es mirin amb desconfiança les unes amb les altres.


En tot cas, crec que al final se n'haurà de parlar de quin paper juga aquesta gent nouvinguda a Europa. No ens podem tancar en nosaltres mateixos i menysprear la resta del món, però tampoc podem fer com si no passés res, perquè alguna cosa està passant entre aquesta part de la població.




Morts aquí, morts allà i banderes franceses al Facebook

Hi ha hagut polèmica a les xarxes socials pel tractament dels atemptats de Paris. Es diu que al món àrab també mort gent, més que a Europa, i que som tan hipòcrites que no li donen la mateixa cobertura informativa i que no posem les banderes d'aquests paisos al perfil de Facebook.

Ja crec que és normal que tingui més impacte l'atemptat de Paris. En primer lloc, ens cau més a prop perquè París és dins el nostre àmbit, ha passat allà com podia haver passat aquí i per això ens alarma. També era més probable tenir amics i coneguts allà que no pas al món àrab. Per últim, hi ha la freqüència i la quantitat, els atemptats al món àrab són quasi diaris, aquí atemptats així passen poc. Les coses que són molt freqüents impacten menys.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada