dimarts, 24 de novembre del 2015

Tema 24: És la intel·ligència artificial una amenaça per als humans?

Fa uns mesos, un dels científics més importants del món, Stephen Hawking va declarar: "El desenvolupament de la intel·ligència artificial completa pot significar la fi de l'espècie humana". 

http://www.ara.cat/tecnologia/intel-ligencia_artificial-tecnologia-stephen_kawking-bill_gates-informatica_0_1294070807.html

El científic diu que la intel·ligència artificial està avançant tant ràpidament que, si arriba un dia en que es crea un organisme capaç de pensar per si mateix, aquest serà capaç de millorar-se a si mateix a una velocitat més ràpida que a la que poden millorar-ho els humans, arribant a superar-nos i substituir-nos. 

Terminator, una pel·licula basada en un futur en el qual les màquines esclavitzen als humans

La qual cosa em porta a la següent reflexió: si els organismes amb intel·ligència artificial arriben a dominar, esclavitzar i destruir als humans, això vol dir que són éssers orgullosos, competitius, violents, cobdiciosos i amb afany de dominació. 

El que està suposant la tesi de que la intel·ligència artificial acabarà amb nosaltres deu sostenir que els organismes amb intel·ligència artificial estaran fets a imatge i semblança nostre, perquè nosaltres som bàsicament d'aquesta manera. 

Per ser més avançats que nosaltres, sembla que seran tan estúpids com nosaltres.

Per acabar, no veig tan clar que un organisme amb intel·ligència artificial hagi d'heretar tots els nostres instints manies i misèries. Al cap i a la fi, totes les coses mal fetes que fem i tots els nostres defectes no crec que siguin atribuibles a la nostra racionalitat, sinó més aviat als nostres instints primaris, que la intel·ligència artificial no té perquè tenir ni té perquè desitjar adoptar, com dient "Eh! jo també vull ser orgullós i competitiu com aquests organismes de carn i ossos, és una idea molt raonable i intel·ligent". 

Tant pel que fa a la intel·ligència artificial com pel que fa a la idea de Deu, sembla que tenim tendència a suposar que, si existeixen, deuen ser exactament com nosaltres. No debem poder imaginar éssers pensants que es comportin d'una altra manera. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada