dimecres, 9 de desembre del 2015

Perquè és important el networking?

Una paraula de moda que ha vingut per quedar-se

Networking és una paraula de moda aquests últims anys. En molts centres d'orientació a l'emprenedoria i a la recerca de feina n'ofereixen cursos, a molts events socials sempre es reserva l'estona final per a fer networking. Networking és una paraula de moda i, em sembla a mi, ha vingut per quedar-se.

Networking significa "fer contactes", teixir una xarxa de contactes que ens puguin ajudar a assolir els nostres objectius, bàsicament professionals tot i que també podrien ser personals. Molta gent afirma que el networking és el nou eufemisme per referir-se al clàssic "enxufisme". Tot i que en alguns casos, la paraula networking es pugui fer servir com a eufemisme, en general no es ben bé el mateix. Amb l'enxufisme som triats només gràcies a una relació familiar o personal molt propera sense tenir gaire en compte la competència professional. El networking ens obliga a valer per a la feina que ens encomanen, tot i que el fet d'haver establert contacte prèviament ens dóna un cert avantatge. 

"El networking consisteix a crear i mantenir una xarxa de contactes que ens poden ajudar a assolir els nostres objectius professionals"

Com ja he dit, el networking és cada vegada més important en les nostres vides, i això és fruit de la creixent liberalització de les relacions econòmiques. El mercat laboral tendeix a ser més flexible, buscant adaptar-se a les circumstàncies de cada moment. Això fa que cada cop sigui més difícil treballar tota la vida en un mateix lloc de feina, en una mateixa empresa i en un mateix sector. Si hem de canviar d'ocupació tan sovint, haurem d'estar ben connectats per tenir més oportunitats de recol·locació.

Com fer networking

En opinió meva, el networking consisteix en anunciar i difondre la nostra existència com a professionals de manera constant, no només quan estem buscant noves oportunitats, i procurar conèixer (i que ens coneguin) altres persones del mateix sector. 

"El networking consisteix en anunciar la nostra existència com a professionals i buscar i interactuar amb altres persones del mateix sector"

Ja no ens avala només la nostra formació i experiència, sinó allò que siguem capaços de satisfer i resoldre. Hem de saber anunciar el nostre talent, la nostra activitat i els nostres assoliments com la nostra carta de presentació i el nostre curriculum. Per això tenim Internet, una web de presentació propia, un bloc i una presència a les xarxes socials, on els nostres contactes i el mercat en general poden conèixer tot allò que els podem oferir. Amb aquest procés crearem una reputació i una marca que ens farà reconeixibles al públic.

A més de permetre que ens trobin, també hem de buscar i mantenir contactes de qualitat, aquells que amb els quals podem crear sinèrgies per millorar la nostra carrera. Podem donar-nos a conèixer buscant persones del nostre sector o interés a les quals seguir per les xarxes socials o en events especials i interactuar amb ells en aquests events o en discussions vàries on puguem introduir els nostres serveis i coneixements sense que això sigui forçat. Així és possible que ens segueixin i ens segueixin. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada