dimarts, 19 de gener del 2016

Ens hem d'anar acostumant a això que en diem crisi?

Tornarà a funcionar igual que abans el mercat laboral i tornarem a tenir les mateixes expectatives econòmiques que esperàvem tenir anys enrera? O alguna cosa ha canviat per sempre i haurem de canviar la nostra estratègia de formació i de carrera professional si volem mantenir els nivells esperats de prosperitat econòmica? Aquesta és la qüestió que plantejo a l'entrada d'aquesta setmana?


"Les nostres expectatives laborals i econòmiques han canviat per sempre o tornaran algun dia a ser les d'anys abans?"


No hi ha consens en aquesta qüestió. Alguns economistes diuen que la globalització i els avenços tecnològics estan canviant les nostres condicions econòmiques per sempre, però hi ha altres persones, sobretot polítics, que pensen que la crisi es superarà i tornarem a estar al mateix nivell de prosperitat al que vam estar, que només és qüestió de temps i de paciència. 

Podem definir la crisi econòmica com un període de temps en el qual la nostra situació, oportunitats i expectatives econòmiques s'han vist deteriorades. Amb la nostra mateixa intel·ligència, esforç i recursos de sempre obtenim resultats econòmics inferiors als que podiem obtenir abans i no podem esperar una millora suficient a curt termini. Tenint en compte això, que cadascú tregui les seves conclusions sobre si hem sortit ja de la crisi. 


"La crisi és el període de temps en el qual la nostra situació econòmica i laboral s'ha vist força deteriorada"


Però si aquesta situació i aquestes expectatives no són temporals, sinó que han vingut per quedar-se entre nosaltres permanentment, com alguns suggereixen, ja no parlem de crisi, sinó de nova normalitat. 

Si hi ha una nova normalitat, per poder mantenir o recuperar la prosperitat econòmica esperada, caldrà encara la nostra formació i la nostra carrera professional d'una manera diferent a com sempre hem fet. No fer-ho així ens pot portar a unes expectatives decreixents i insuficients. 


"En funció de com creiem que evolucionarà el mercat laboral, enfocarem la nostra carrera d'una manera o d'un altra"


Sembla que l'economia està cada cop més encarada cap al talent i cap al valor, on les nostres possibilitats venen donades per les coses que sabem fer i allò que som capaços de satisfer o de solucionar, i no tant les titulacions i la trajectòria que hem pogut tenir en el passat.

De si pensem que tot tornarà a ser com abans o si pensem que tot ha canviat per sempre en dependrà l'estratègia que adoptem a partir d'ara, si seguim intentant fer allò que ens van inculcar des de sempre o intentem presentar-nos davant el mercat de treball d'una manera diferent. La decisió és força important perquè és una estratègia a mitjà i llarg termini.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada