dimarts, 2 de febrer del 2016

Qui en sortirà guanyant amb l'economia actual?


Diuen que l'economia està experimentant canvis profunds, que en certa manera ja estem notant després de tants anys de crisi econòmica. Últimament es parla molt de l'automatització i de la desocupació tecnològica causada per aquesta. Molts dels actuals llocs de treball que existeixen podrien ser totalment o parcialment automatitzats, reduint els treballadors necessaris per mantenir el mateix nivell de producció actual, o més elevat. 

També s'ha intensificat, durant els últims anys, el procés de globalització que ha portat bona part dels llocs de treball dels països desenvolupats cap a països emergents, on ha crescut una classe mitjana que pot competir amb les nostres classes mitjanes per els llocs de treball industrials. 


"L'economia està experimentant canvis profunds que estan afectant a la manera de guanyar-nos la vida"


Tot això estaria provocant que la manera com ens guanyem la vida i obtenim ingressos s'estigui veient afectada. Diuen que la generació de joves actuals viurem pitjor que els nostres pares, que allò que abans valia per prosperar dins el mercat laboral, titulació i experiència, ara pot no ser suficient i també diuen que ens hem d'aconstumar a una desocupació estructural. 

Des de l'any 2008, les expectatives econòmiques de bona part de la població s'han vist reduides considerablement. Ara tenir feina, sigui quina sigui, sembla que és suficient, que 1.000 euros de sou està força bé i que sis mesos de duració és estan prou bé. Les persones s'aferren més als seus llocs de feina perquè no veuen molt probable trobar-ne una altra. Ja fa molts anys que estem així i les millores són molt petites.


"Malgrat les expectatives a la baixa de la majoria, hi ha grups de persones que poden sortir molt beneficiades de l'actual situació"

 
No obstant, encara hi ha gent que pot prosperar força en aquesta situació. Ja fa uns mesos, vaig trobar a la biblioteca pública un llibre, no en recordo el nom, que parlava de tres categories de guanyadors en aquesta situació econòmica. Són els següents:

- El capital

La gent que no obté ingressos per la via del treball, sinó per la via d'invertir el seu patrimoni en actius que generin rendibilitat. Les rendes del capital augmenten més ràpidament que les rendes del treball, i per això que aquesta gent es veurà beneficiada. 

- Els professionals de les noves tecnologies

Són els enginyers, programadors, matemàtics i científics capaços de posar a punt les noves tecnologies que estan revolucionant l'economia, com les tecnologies de la informació. Les noves tecnologies són un camp en expansió dins el qual costa trobar professionals realment qualificats. Com que costen de trobar, tenen bons salaris. 

- Les super estrelles

Persones que en saben molt d'un tema en concret i es tornen cèlebres dins d'aquest àmbit, o fins i tot entre el públic en general. Aquestes persones han trobat en les tecnologies de la informacio i en la globalitzacio del mitjans de comunicació la forma ideal d'augmentar la seva notorietat, autoritat i, per tant, els seus ingressos. 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada