dimecres, 13 d’abril del 2016

Llençar diners des d'un helicopter per estimular l'economia




Fa uns dies vaig veure aquesta curiosa noticia a La Vanguardia titulada "Arrojar dinero desde helicópteros, la solución a la crisis que gana adeptos":


Es diu que, per estimular l'economia i sortir de la situació de deflació que tenim, cal donar diners directament a la gent disposada a consumir, enlloc de destinar aquests diners a països i a bancs endeutats per tal de que millorin els seus balanços, com s'està fent ara. 



Evidentment, llençar diners a la gent des d'un helicopter seria catastrófic, perquè tots ens llençaríem com bojos a agafar aquests diners i ens mataríem. 35 persones van morir fa un any a Xangai per recollir bitllets que algú va llençar al públic...que al final va resultar que eren propaganda. Imaginem que hagués passat si els diners fossin de veritat. 

Això és el que podria passar si es llençen diners des d'un helicopter


No obstant, aquesta idea s'assembla molt a una que vaig tenir feia pocs dies. I és que es podria donar un xec d'una certa quantitat a tota la població (per exemple, 200 euros) amb la condició que se'ls gastessin en uns dies, si no es gasten es perden, per garantir que aquests diners entrin en circulament a l'economia. 

Només aquest xec ja podria tenir efectes visibles en l'economia, perquè aquest consum aniria a parar a gent que, al seu torn, consumirà, invertirà o contractarà, i potser en aquest moment no cal repetir la jugada del xec per estimular l'economia. 

És un pla molt simplista i caldria veure quins efectes i incentius es produeixen, com una sobtada inflació durant els dies que el xec entra en vigor, però no pot ser una idea pitjor que el que s'ha fet fins ara.  

I vosaltres, en què us gastarieu aquests 200 euros?

 




 

2 comentaris:

  1. Bona tarda Didac! T'he estat llegint amb més o menys constància :P
    Per descomptat que me'ls gastaria abans de la desaparició, per exemple canviaria els llums de casa per il·luminació LED. Crec que és una decisió win-win, ja que a part de activar l'economia del sector, també té caràcter d'inversió pels meus estalvis en un futur proper. Salut!!!

    ResponElimina
  2. Bones Albert, gràcies per deixar un comentari.

    Bona decisió. Estalvi amb el temps, amb la qual cosa podras disposar d'uns altres diners extra per tornar a gastar, amb la qual cosa t'hauria de preguntar en què gastaries els diners estalviats amb aquesta mesura d'eficiència energètica.

    A més, la compra de productes avançats tecnológicament i eficients incentiva a fer més recerca i obtenir productes encara més eficients.

    ResponElimina