dijous, 26 de maig del 2016

Què en podem esperar de la política?

La política està plena de retrets d'uns contra els altres i de limitacions, com no poder generar prous llocs de feina, oferir prous equipaments socials o tenir a tothom content amb les seves reivindicacions al mateix temps. 

Entre una cosa i una altra,  no noto gaire l'aportació política. Algú ha vist que hi hagués diferència entre tenir un govern normal i un en funcions?



Parlament Europeu. Els votem, però tinc gaire idea de què fan normalment




També hi ha la teoria de que tot allò que més importància té en el nostre dia a dia ja està dat i beneït. 

Els llocs de treball els creen les empreses, que al seu torn depenen del consum i les inversions, que al seu torn depenen de les expectatives económiques. 

L'habitatge depen del sòl disponible i del mercat. El sòl és majoritàriament privat i els seus propietaris fan amb ell el que sigui més rentable. Poc podem decidir sobre què fer amb el terreny i com garantir uns preus assequibles. 

Els equipaments i infraestructures també depenen dels recursos materials i econòmics que hi ha a l'abast i que es poden fer servir. 

En tots aquests casos, els polítics hi tenen relativament poc a dir, almenys de manera directa, tot i que de manera indirecta poden incidir-hi una mica, ni que sigui creant els incentius i els costos per a que els agents privats es moguin cap a una direcció o cap a una altra (penalitzacions per aqui, desgravacions per allà, etc). 




I deu ser per aquesta raó que no tenim gaire idea de que faran els polítics amb la responsabilitat que se'ls hi ha donat, perquè tampoc hi poden fer gaire. Moltes de les variables més importants, sovint econòmiques, s'originen en altres llocs, ells poden pujar-se a les onades i patir els tsunamis, i poc més. 


Potser necessitaríem reflexionar sobre què se'n pot esperar de l'acció política i què no, i pensar com es pot optimitzar i millorar allò que sí es pot fer. 













2 comentaris:

  1. No creguis, els polítics i les seves polítiques poden influir i molt en tot. El simple fet de legislar i posar unes normes a un lliure mercat neocapitalista que podria ser molt cruel amb els més febles ja és un exemple.
    Alhora de repartir les inversions també influeix el poder del vot en aquelles regions que són un forat negre econòmic però una mina de vots.
    Ara bé, hi ha una cosa clara. Cal responsabilitzar els polítics i els empresaris si una obra o una determinada política és un fiasco. "No es pot liar parda i marxar de rositas" quan han passat els quatre anys.

    ResponElimina
  2. Però estem en l'epoca de la globalització, on el gran capital pot moure's amb llibertat buscant els millors postors.

    Però està clar que la resta hem de passar pel l'aro de l'administració i dels impostos, i que sí que és cert que cal exigir-ne un bon ús i que encara existeix marge per fer les coses possibles.

    ResponElimina