dimecres, 15 de juny del 2016

Els treballadors tenen molt poc a objectar sobre la seva feina

Els treballadors, aquelles persones que ofereixen temps i treball a canvi d'un salari, sempre han tingut problemes per poder fixar unes condicions que els hi fossin favorables. 

És molt conegut allò de "si no vols treballar aquí, hi ha centenars de persones com tú esperant 
a la porta". Generalment, el treballador té poques opcions, molt sovint ni tant sols pot trobar oportunitats, ni bones ni dolentes (atur) i, si té la sort de trobar-ne alguna, és completament depenent de les condicions oferides. 

Per regla general, el treballador té molt poc a objectar sobre les condicions en les quals treballa i sobre el sou que cobra. La possibilitat de quedar-se fora del mercat sempre existeix, les economies amb plena ocupació són força escasses. 

Ja vaig dir en una altra entrada que la capacitat de negociació d'una persona depen la seva capacitat de renunciar a un acord. Un treballador difícilment pot renunciar a allò que li ofereixen i, per tant, difícilment pot reclamar millors condicions. 





Els empresaris han de pujar salaris per evitar quedar-se sense treballadors


Almenys això diu la teoria econòmica clàssica, on l'oferta i la demanda sempre s'equilibren de tal manera que cap agent pot abusar dels altres, perquè s'han equilibrat les seves forces, la oferta i la demanda són més o menys iguals. 

En aquest sentit, si l'economia creix, hi ha més empreses i aquestes necessiten més treballadors, fins que arriba un moment que les empreses han d'augmentar salaris per evitar que els seus treballadors marxin. 


Això no sembla que passi gaire sovint a la vida real, on sembla que no solen mancar treballadors per ocupar els llocs de treball que s'ofereixen. I amb allò que diuen que amb l'automatització es requerirà menys gent per fer el mateix, es veu un futur sense plena ocupació. 

La cosa és que tota persona que neix, si no té rendes o capital, ha de treballar per mantenir-se, i si la població creix, sempre hi ha una reserva inacabable de gent disposada a treballar. 

Aquesta podria ser la raó per la qual llocs de feina i treballadors disponibles poques vegades s'arriben a equilibrar. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada