dimecres, 17 d’agost del 2016

Estabilitat



Es vol que tot sigui previsible i conegut...


Estabilitat és una de les paraules més gastades en política. Implica que tothom accepta les coses tal i com estan, no hi ha canvis importants i un pot preveure com aniran les coses en el futur, amb la qual cosa podem planificar a llarg termini sense por a que tot es giri en contra nostra. 

Junta d'accionistes d'una gran empresa. Esperen que se'ls garanteixi estabilitat i seguretat jurídica


La preocupació per l’estabilitat està molt associada a polítics conservadors o de llarga trajectòria al poder i a l’empresariat, que esperen que tot continuï igual perquè és la garantia de que podran mantenir els seus càrrecs o de que les inversions tindran els efectes previstos. Però els que no som ni polítics ni empresaris també esperem certa estabilitat per, per exemple, adquirir un pis en propietat o formar una familia. Per fer-ho, necessitem confiar en que les condicions que ho permetin se seguiran complint en el futur. La seguretat laboral és la nostra estabilitat jurídica. 




... però a costa de no canviar allò que no va bé


L'estabilitat implica que les coses no canvien, ni les bones ni les dolentes.  

Que no canviïn les coses bones és bo, però un cas diferent és que no canviïn les coses dolentes.

El sistema es torna molt rígid per tal de poder mantenir la regla de que res canviï i tot sigui previsible, no es solucionen els problemes si això implica dubtar de on ens portarà la solució aplicada i es deixa de banda al segment de la població més descontent per com van les coses, ja que es diu que, si s'obre la porta a revisar els equilibris de poder i el sistema organitzatiu, tothom voldrà assegurar la seva quota de poder i, per tant, conflictes i canvis de direcció bruscos a la vista.




Parlem-ne


Es vol que no hi hagi gaires estirabots ni conflictes, però la gent no sol acceptar resignadament que se la deixi de banda, almenys no per gaire temps, per tal de mantenir "la festa en pau".

L'àmbit polític necessita millorar l'àmbit de la negociació i el diàleg per tal de trobar solucions sense generar nous fronts de conflicte i buit d'autoritat. Hi ha d'haver autoritat, no autoritarisme, i si hi ha queixes i demandes, doncs parlem-ne, estudiem-ho i a veure cap a on ho podem portar tot plegat.



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada