dijous, 25 d’agost del 2016

Souvenirs


Com bé tothom sap, en català coneixem com "souvenir" als objectes que portem a casa procedents dels nostres viatges, i que serveixen per recordar-ne la nostra estada als llocs on hem estat.

Aquests souvenirs també serveixen com a regal, per fer saber a les persones a les quals les hi regalem que hem pensat en elles mentre viatjàvem. 




Val, sí, però perquè parlar de souvenirs?


La industria dels souvenirs ha crescut en la mateixa proporció que la industria turística, quants més viatges es fan més souvenirs es porten. Les ciutats i llocs turístics estan plens de botigues que només venen aquests tipus de productes que serveixen als visitants com a prova més o menys permanent de la seva estada a aquell lloc.

I aquí és on està el tema. Aquests souvenirs solen ser cars, de poca qualitat, amb poca originalitat i, sobretot, són molt semblants arreu, el mateix producte però amb el nom del lloc en qüestió (i potser la imatge del monument més emblemàtic). 







Una altra mena de souvenirs (o records millor dit)


Trobo que aquesta mena d'objectes tenen poca gràcia, sobretot si es van acumulant viatge rere viatge. Imants per la nevera encara en compro algun perquè hi queden prou bé i no ocupen lloc, però no té gaire sentit comprar una bossa de cada lloc, o una samarreta o una tovallola de platja, que en tinc alguna d'algun viatge, però no en compraria més perquè ja en tinc suficients. 

En canvi, hi ha objectes més típics de cada lloc que sí val la pena conservar per reviure la nostra estada. Són objectes quotidians d'aquell lloc i els fem servir durant la nostra estada. Gairebé es podria dir que són gratuïts, perquè els comprem per al seu ús i no com a objecte de record, i no desperdiciem temps comprant a les botigues, a més són objectes petits, que ocupen poc espai a l'equipatge i a casa. 

D'aquests objectes n'hi ha de molts tipus; monedes i bitllets, posters i triptics d'algun esdeveniment o publicitat d'allà, el bitllet de transport o fins i tot la bossa del supermercat local. 

Realment, crec que són un millor record que els souvenirs de botiga, perquè són objectes que ens recorden els dies passats en aquell lloc, al ser objectes d'ús habitual mentre hi erem i, per tant, objectes només relacionables amb aquell lloc i amb aquell viatge. 

Per acabar, fotos de "souvenirs" alternatius: 


 Tickets per accedir al museu del Louvre i a la Torre Eiffel

  Bossa de paper de supermercat (festival de música de Polònia)

 Ticket de tramvia de Montpelier


  Dolços de Geòrgia (el menjar típics, tot i que efímer, també és un bon record)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada