divendres, 23 de setembre del 2016

Celtic, Ajax i Anderlecht en una mateixa lliga?

Com bé tots sabeu, un dels aspectes més comentats sobre la independència de Catalunya és el de la lliga de futbol. En una Catalunya independent, deixarà el Barça de jugar contra el Madrid, l'Atlètico o el Sevilla per jugar contra l'Espanyol, el Rubí i el Santa Coloma de Farners?
Generalment, els equips de futbol juguen a la lliga del seu Estat, per molt petit i poc competitiu futbolísticament que aquest sigui, tot i que hi ha algunes excepcions, com que Escòcia té la seva pròpia lliga (tot i no ser Estat) o com que el Mònaco juga a la lliga francesa. 



Equips històrics en decadència

Independentment de si hi ha o no una Catalunya independent, actualment a Europa ja existeixen països que són molt petits en extensió i població, i els equips de futbol d'aquests països ja estan força limitats per la poca grandària d'aquests. 
Hi ha equips que han sigut molt importants a Europa, i que han guanyat Copes d'Europa, que avui en dia no poden competir ni remotament per la Champions, i que a les principals lligues europees ara mateix vagarien per la zona mitjana i baixa. 

Partit de la lliga belga. Aquesta lliga acostuma a protagonitzar els resums de les pifies

Així, tenim l'Ajax d'Amsterdam, el PSV Eindhoven, l'Anderlecht, el Celtic o molts d'altres equips que per història, massa d'aficionats i carisma podrien tenir un potencial molt més alt, però que no el tenen perquè cada setmana s'enfronten a equips gairebé amateurs als que guanyen sense baixar de l'autobus. Després arriba la Champions i el Celtic s'endú set del Camp Nou. 
Països com Holanda, Bélgica, Grècia o Eslovènia no renunciaran a la seva independència política per millorar la competitivitat dels seus equips principals, però és una pena que aquests equips no puguin competir amb els més grans. 
A falta de lliga europea, el que veig més factible és juntar uns quants campionats nacionals en un de sol. 



Fusionar lligues, solució per als països petits

Es podrien fusionar lligues de països amb potencial similar i proximitat geogràfica per tal de recuperar competitivitat, atractiu i que no pugi la despesa en desplaçaments. 
Per exemple, jo fusionaria les lligues escocesa, holandesa i belga per crear la "Lliga del Mar del Nord", ja que tots aquests països tenen costa en aquest mar i aquest nom la fa reconeixible. 
Crec que equips com l'Ajax, el Celtic i l'Anderlecht tenen nivells força similars, i una història, massa social i fama també similars. Si s'enfrontessin entre ells, i amb d'altres equips més forts, cada setmana rendirien més, atraurien a més espectadors i, finalment, podrien tenir millors jugadors. 
Això es podria fer amb més països, tot i que hi haurà moltes resistències, com sempre. 

1 comentari:

  1. Com comentes, m'agradaria però no ser si mai veurem una superlliga europea de 18 o 20 equips (mentre alhora perviuran les lligues estatals com una 2º divisió). Però la idea de comentes en aquesta entrada no és una mala idea.

    Avui dia jo no veuria mai un partit de la lliga danesa o de la lliga hongaresa (i potser ni de la lliga francesa). Però en canvi podria ser interessant un partit de la Península dels Balcans (països de l'antiga Iugoslàvia, Grècia, Bulgària, Albània, ...). O una lliga del Benelux o d'Europa Central.

    Per acabar, podríem dividir les lligues més o menys en aquestes parts (per exemple la lliga del mar del Nord + lliga del Bàltic) i la final que es jugui en un futur estadi a l'illa de Bornholm:

    https://es.wikipedia.org/wiki/Anexo:Eurorregiones#/media/File:Grossgliederung_Europas-es.svg

    ResponElimina