dimecres, 14 de setembre del 2016

Ni l’endeutament ni l’austeritat semblen funcionar


Com ja tots bé sabeu, encara parlem de crisi econòmica. No hi ha grans expectatives per al futur, perquè encara hi ha molt d'atur, molt treball de mala qualitat, molt de deute per pagar i molta paràlisi política.

Per sortir de la crisi i tornar a la prosperitat que tots estem esperant es proposen dues coses molt diferents. Una és deixar que els països, empreses i persones es puguin seguir endeutant per poder seguir gastant i que tornin a fluir diners, l'altra és que cadascú s'adapti al seu pressupost i liquidi els seus deutes per a poder tornar a demanar més diners en prèstec. 

  La UE exigeix apretar-se el cinturó a alguns dels seus membres i això té conseqüències traumàtiques per a les seves economies  






No sembla que cap de les dues opcions serveixi. No es poden demanar diners eternament perquè aquells que els deixen esperen que els hi puguin ser tornats, però amb l'austeritat es cau en una espiral de subconsum i subocupació (o no ocupació). Al cap i a la fi, les coses van anar bé mentre hi havia molt de crèdit disponible. 





Si no ens podem endeutar més, i l'austeritat no funciona, llavors què?


Alguns suggereixen que el problema de fons és la transferència de les rendes del treball cap a les rendes del capital que es ve produint des de fa unes dècades. S'argumenta que aquells que tenen rendes de capital consumeixen relativament menys que els treballadors, perquè no necessiten tots els seus ingressos per satisfer les seves necessitats materials. 

Tot això fa que cada cop menys diners es destinin al consum per passar a ser excedents destinats a la inversió, però sense consum hi ha cada cop menys inversions profitoses. Això es va solucionar en el seu dia prestant diners per a consumir, però es veu que no es pot repetir la jugada perquè aquestes persones deuen molts diners i no tenen ingressos gaire estables. 

Ja fa uns mesos vaig parlar de la idea de llençar diners des d'un helicòpter a la gent per a què pogués consumir

http://tinc-entes.blogspot.com.es/2016/04/llencar-diners-des-dun-helicopter-per.html

Molt probablement, aquesta iniciativa provocaria morts per estampida humana per recollir els bitllets llençats. Ara escric aquesta entrada per suggerir una altra idea semblant, però sense estampides.





Transferència voluntària de rendes del capital a rendes del treball


La idea és la següent. Fer una col·lecta entre totes les persones millionàries del món per a què donin una part de la seva fortuna. Repartir a l'atzar, amb aquests diners, xecs de 100 dòlars entre la població del planeta per a que comprin els que vulguin. 

Quanta més quantitat es recapti, més xecs es podran repartir. Es podria organitzar un gran sorteig anual, entre tots els habitants del planeta, per veure a qui li toca un d'aquests xecs. 

 Aquesta transferència seria una gran loteria, on es podrien repartir milions de xecs de 100 dòlars



Aquests diners recaptats són diners que es destinaran a consum i que activaran la economia mundial.

Aquests xecs s'han de gastar en algun comerç abans que acabi l'any, no es podran guardar al banc ni es podran retirar en efectiu per evitar el seu ús en activitats il·legals. Es tracta només d'una idea, però crec que té força sentit i en qualsevol cas no faria mal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada