dimecres, 5 d’octubre del 2016

El nostre manual d'instruccions


Les humanitats, el nostre manual d'instruccions


Segons la Viquipèdia, les humanitats "són un grup de matèries acadèmiques unides pel seu objectiu d'estudiar la condició humana".


Els estudis d'humanitats estan poc valorats, probablement perquè creiem que guanyant diners ja necessitem entendre com funcionem




Bàsicament, sempre he entés que les humanitats eren el nostre manual d'instruccions, o almenys això haurien de ser, que ens expliquen com funcionem, com funcionen les altres persones i com podem treure el màxim profit de nosaltres mateixos i solucionar els problemes que puguin sorgir.

Perquè m'irriten determinades situacions? Perquè aquesta persona em tracta així? Perquè les coses van com van? Com actuar davant les coses que ens passen?

Les humanitats haurien de donar resposta a preguntes com aquestes, de la mateixa manera que els aparells electrònics venen amb el seu manual amb el qual coneixem totes les seves funcions i com fer-les servir. 





Què passa quan no tenim el manual d'instruccions?


Que quan l'aparell no funciona li donem cops per a que espavili. 

Això és més o menys el que passa quan no tenim un manual d'instruccions per entendre les persones. Ens enfaden, ens desesperem i ens caguem en tot. 

Trobo que amb prou feines se'ns ensenya a controlar la màquina complexa que som, i o tenim bons mentors a prop que ens guiin o ens donarem cops d'escombra a nosaltres mateixos i als altres, igual que fem quan a la tele comença a semblar com el Canal + dels anys noranta (els programes de pagament, esclar).





Les humanitats haurien de ser una part troncal de la nostra educació


De la mateixa manera que és impensable comprar una rentadora i que aquesta no vingui amb el seu manual corresponent, tampoc hauria de ser normal que els alumnes surtin de l'escola sense el seu corresponent manual d'instruccions, una sòlida base que ens permeti actuar dins la societat sense donar cops a terra quan les coses no funcionen. 

A l'escola s'ensenyen moltes coses, però debatre sobre les qüestions principals, aquestes per les qual més patirem i més ens esforçarem, poca cosa. 

L'altra dia vaig llegir una entrevista a l'escriptor i conferenciant Jeremy Rifkin al diari Ara, en la qua deia que:
 


"crec que l’apropiat seria que anessin a una universitat i que estudiessin humanitats, perquè ens donen el retrat actual de l’espècie humana. Després, en el postgraduat, deixeu que es guiïn per la vocació: administració d’empreses, dret, química... Però si comencen per les habilitats vocacionals, no tindran cap mena d’idea sobre aquest món interconnectat que està emergint"

http://www.ara.cat/societat/JEREMYRIFKIN-Sol-facturen-Aprofitar-los-literalment_0_1657034328.html


Primer repassar el manual d'instruccions i les funcions avançades i específiques per a després. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada