dimecres, 4 de gener del 2017

Digue'm què resols i et contracto

Es busquen solucions concretes, i no tant funcions


El mercat laboral contracta cada cop més en base als problemes que podem solucionar i als assoliments que podem proporcionar, i no tant en base a les funcions que podem cobrir, com sempre s’ha fet.


Es diu que els canvis al mercat laboral es deuen a la globalització i al canvi tecnològic. La globalització fa que qualsevol sobre la faç de la terra pugui competir amb nosaltres, i el canvi tecnològic fa que el que avui funciona demà quedi desfaçat. 


 Si la distància no és un impediment, qualsevol persona pot competir amb nosaltres



Tot això fa que l’entorn econòmic sigui molt volatil i inestable, on tothom corre el risc de quedar-se fora de lloc sinó pot produir bons productes a bon preu, ja que sempre hi haurà algú que millori el que fem, o que accepti fer-ho per menys diners. 

Per poder competir, les empreses tenen molta pressió a sobre, i només buscaran contractar a aquells que puguin aportar alguna cosa que permeti a l'empresa millorar i estar al dia. D'altra banda, com que no tenen assegurats els ingressos, perquè demà pot aparèixer un producte millor o un competidor més econòmic, els hi costa més mantenir despeses fixes, com els sous.





Canvi de mentalitat respecte la nostra trajectòria laboral


Tot aquest canvi ens pot obligar a replantejar-nos el sistema educatiu i la manera com enfoquem les nostres carreres laborals. El sistema educatiu certifica que tenim una sèrie de coneixements bàsicament teòrics, però això no ens fa gaire empleables, perquè no ens fa capaços de resoldre coses que tinguin valor avui en dia. 


Resumint, fins ara ens preguntaven “què has fet fins ara?”, mentre que cada cop ens preguntaran més “quin problema resols?” i ens posaran a prova per veure si efectivament ho resolem. O més encara, enlloc de CV, tindrem una pàgina web de presentació dels nostres serveis, i es posaran en contacte amb nosaltres si aquests serveis són el que busquen.


Tot això també em fa pensar que haurem de basar la nostra carrera en reptes que ens agradin. És horrible haver de competir en una cosa que no et diu res, només vius el pitjor de les situacions difícils, ser un munt de nervis i d’inseguretat i passar-ho molt malament, perquè et veus eliminat al no poder estar a l'alçada. Fent coses que ens agraden i creiem que se'ns donen bé almenys podrem mantenir cert entusiasme i confiança davant els reptes. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada