dimecres, 22 de febrer de 2017

La recerca de feina; o tot o res

Sense mitges tintes


En algun moment de la vostra vida, haureu hagut de buscar feina i passar per processos de selecció per ocupar un lloc de treball. És com una muntanya russa, en la que hi ha moments que ja t'imagines treballant i cobrant el teu sou (i imaginant com te'l gastaràs) i en la que hi ha moments en que totes les esperances s'esvaeixen, com quan l'entrevista ha estat un desastre o et diuen que han agafat a un altre. 


Foto extreta de orientavallbona.blogspot.com
La recerca de feina és una activitat amb resultat binari, o aconsegueixes la feina i resolts la teva situació laboral o no l'aconsegueixes i tornes a la casella de sortida, a seguir buscant com si res hagués passat. 
És així per culpa dels drets laborals?


Sovint és diu que el mercat laboral és molt rígid, que costa molt acomiadar i que per això els que estan a l'atur no poden optar pels llocs de feina que ocupen els que tenen contractes fixos. A més, aquesta rigidesa desincentivaria la contractació i reduint encara més les oportunitats laborals existents. 

Els treballadors i els sindicats solen oposar-se a mesures de "flexibilització" perquè reduirien els drets laborals que tant va costar guanyar i empitjoraria les condicions de treball, com la remuneració, les hores treballades, les baixes per malaltia, etc. 

També s'hi solen oposar els aturats, que tot i que en el moment present no tenen res a defensar, un lloc de feina amb drets, pensen en guanyar aquests drets un cop aconsegueixin la feina. 

Es diu que un mercat laboral més flexible crearia una major gamma d'oportunitats, resultats intermitjos entre el contracte indefinit i l'atur, amb els quals es va tirant fins a trobar una posició més estable. Però també es diu que, si aquestes condicions són possibles, es generalitzaran en la mesura en que hi hagi prou gent de reserva per contractar. 
Com buscar resultats intermitjos?


Si no aconseguim el típic contracte laboral, alguna cosa haurem de fer de mentres per tirar endavant. Algunes opcions són prou conegudes, com els contractes en pràctiques, que ens serveixen per demostrar el que valem, o l'autoocupació, que ens obliga a anar construint una cartera de clients als quals oferir els nostres serveis. 

Al cap i a la fi, les persones necessiten mantenir-se actives i obtenir uns ingressos per viure.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada