dimecres, 20 de juliol del 2016

Experts

Vivim en un món d'experts, on la majoria d'activitats i disciplines estan dominades per un grup de persones, els professionals, que en saben tant sobre la seva matèria i la resta en sap tant poc, que els primers tenen autoritat per suggerir i fer el que sigui i els segons només poden fer cas als primers...i treure la cartera per pagar els honoraris corresponents. 
Tenim tendència a acceptar aquesta situació. Aquestes persones tenen molt d'estudi i molta pràctica i uns quants certificats que demostren que algú també qualificat els ha vist en acció i ho fan bé. El problema és quan s'equivoquen i les coses que haurien d'arreglar no funcionin correctament. És llavors quan comencem a pensar que aquestes persones igual no en saben tant, o potser abusen de la nostra confiança cega.

 El Banc Central Europeu, un lloc on treballen molts experts, però pocs saben què s'hi fa allà



Pensem en la política o l'economia. Són àmbits als quals sempre hem donat l'esquena. Si els experts i professionals diuen que la cosa va bé i que només hem de creure en les seves receptes, qui som nosaltres per posar-los pals a les rodes?
Però les coses no estan funcionant com esperàvem. Avui som molt pessimistes amb la classe política i l'economia, no esperem que aquests experts siguin capaços d'entendre què passa i arreglar-ho, però òbviament seguim sense entendre gaire cosa.




Un model més horitzontal

 
Tot i que no podem tenir el mateix pes que gent que ha estat estudiant i exercint durant molts anys una professió en concret, tampoc podem permetre'ns no entendre absolutament res d'allò que ens van a fer o que ens afecta. 

Hauríem d'entendre una mica de tot allò que ens afecta per tal de valorar allò que els experts estan fent i, en cas de no estar conformes, ni que sigui poder demanar una tercera opinió. 

Encara que no siguem economistes ni professionals del dret, hauríem de tenir algun tipus de coneixement general sobre com funciona l'economia o les lleis, ni que sigui per entendre les notícies del diari o de què depèn que ens seguexin pagant el sou i que ens cobrin més impostos.

Ho dic perquè jo personalment no hi entenc gaire sobre el sistema judicial, per posar un exemple, i em quedo una mica igual quan es parla de tribunals, de fiscals i de disposicions. No crec que molta gent n'entengui tampoc. I qui diu fiscals, pot dir tipus d'interès o derivats financers. 

Almenys Internet és una bona eina per buscar informació sobre totes aquestes coses que ignorem però creiem que és important saber, seria un començament.     


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada