dimarts, 3 de novembre del 2015

Tema 21: És útil la filosofia?

Perquè té tan poc prestigi?

Avui dia, la filosofia és una disciplina arraconada i menystinguda. Potser és pel fet que no hi ha prou demanda laboral de filòsofs, potser és pel fet que el motor del nostre progrés siguin més les ciències "materials", com la medicina o l'enginyeria, o potser és una mica de tot. 


Crec que el problema, en part, és que tant la filosofia com la resta de ciències socials, no s'estan sabent "vendre" a la societat, comunicar la seva vàlua i justificar que s'hi destinin recursos al seu desenvolupament. Potser el problema és que tenen un cert rerefons bohemi i alternatiu. A molta gent de l'àmbit de les ciències socials li deu molestar la idea "d'haver-se de vendre" per adquirir prestigi. Sembla que l'excepció són el dret i l'economia, que tenen un rerefons més "pràctic" i enfocat als valors més arrelats en tots nosaltres, els diners i el reconeixement social. 


Tot això fa que molta gent amb talent es decanti per exercir professions amb més demanda i més prestigi i que aquells que contracten professionals busquin professionals que "van més per feina". 


Perquè és important?


La filosofia és la disciplina que ensenya a enraonar, a fer servir la raó per entendre el món que ens envolta i per satisfer les nostres necessitats i expectatives. Vist així, podem considerar, de fet, que la filosofia és la disciplina més important de totes, la que estudia com funciona la raó humana i ensenya a fer-la servir per a adquirir tota la resta de coneixements, aquells que sí que tenen prestigi. 


I on està el problema?


Sembla que la filosofia o no s'està sabent identificar amb el món actual, o no sap plantejar solucions als problemes actuals o no s'està sabent oferint correctament a la societat. Un altra problema és que les professions i disciplines amb prestigi són molt específiques, sabem exactament per a què serveixen i quant valuòs és allò que ofereixen. La filosofia ve a ser com la disciplina mare que s'ha quedat envellida i tancada a la residència d'avis mentre espera que els seus fills la vagin a visitar alguna vegada. 


A l'escola, la filosofia es limita a estudiar els filòsofs més rellevants, però no existeix la filosofia com a eina pràctica per al món actual. Sembla que la filosofia està per explicar-me quin era el pensament de Plató, però no per ajudar-me a formar-me una opinió sobre el que passa al món o com enraonar per prendre una decisió tenint en compte el context i la informació de la qual disposo. 


Què caldria?


Cal que la filosofia recuperi "cartell". Cal que la gent tingui ben clar la filosofia és l'eina que ens ajuda a enraonar i a conèixer, en oposició a altres actituts humanes que són irracionals i instintives però que també existeixen. 


El món necessita la filosofia per posar ordre a les seves idees i a les seves intencions, sobretot en un moment de canvi tan accelerat com l'actual. Els canvis només es porten bé si s'hi actua raonablement i no deixant-se emportar per emocions com la por i la cobdícia. 


La filosofia ha de ser protagonista a l'educació. No s'ha de repassar la història del pensament, sinó que ha d'ensenyar-nos a pensar avui mateix. Al cap i a la fi, allò que ens farà prosperar és la nostra capacitat de pensar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada